| PUSAT PEMBANGUNAN MAKLUMAT DAN KOMUNIKASI (iDEC)

Perkongsian Pengalaman Mengikuti EXOP 2018

Executives Overseas Programme (EXOP2018) telah dilaksanakan pada 10 – 17 April 2018 di Tokyo, Jepun dengan bertemakan “Incorporationg Japanese Leadership Traits Into Future Malaysian Leader”. Program ini telah dilaksanakan secara kerjasama dengan rakan strategik iaitu The Association for Overseas Technical Cooperation and Sustainable Partnership (AOTS) di Kenshu, Tokyo. AOTS merupakan organisasi yang memberi tumpuan dalam pembangunan sumber manusia secara global yang bertujuan untuk mempromosi kerjasama dengan negara-negara membangun.

Penyertaan program ini dibuka kepada kategori Universiti Awam (UA) dan Badan Berkanun dan pada tahun ini seramai 30 orang (termasuk seorang urusetia) telah mendapat tempat ke Tokyo. UPM diwakili oleh :

1. En Abd Razak Ahmad (Ketua Pereka) – Penerbit
  2. Pn Farah Nurzakiah Ahmad Tajuddin (Guru Bahasa) – Pusat Pemajuan Bahasa dan
  3. Pn Norazlin Yusof (Pegawai Teknologi Maklumat) – Pusat Pembangunan Maklumat dan Komunikasi (iDEC)

Mendapat sambutan penyertaan yang amat menggalakkan namun memandangkan AOTS telah menghadkan penyertaan, program ini hanya disertai oleh 30 orang (termasuk seorang urusetia) sahaja. Peserta adalah terdiri daripada 20 orang daripada Universiti Awam dan 10 orang daripada Badan Berkanun.

Date (Day) Morning Afternoon
10 April (Tue) Departure from KLIA Arrival at Narita International Airport Check-in Tokyo Kenshu Center
11 April (Wed) Opening Ceremony Japanese Style Management (Session 1) Japanese Style Management (Session 2)
12 April (Thu) Leadership Function Amoeba Management Shinkansen to Nagoya
13 April (Fri) Toyota Motor Corporation Takaoka Plant Toyota Exhibition Hall Toyota Ecoful Town Shinkansen to Tokyo
14 April (Sat) Japanese Cultural and Historical Study
15 April (Sun) Japan Community Engagement
16 April (Mon) Advanced Institute of Industrial Technology Wrap-up Session Closing Ceremony
17 April (Tue) Check-out Tokyo Kenshu Center Departure from Narita International Airport
18 April (Wed) Arrival at KLIA
Program berlangsung dengan cemerlangnya dan mencapai matlamat yang telah ditetapkan. Peserta amat berpuashati dan memberikan komitmen yang amat positif tentang program ini dan menyokong penuh penganjuran program ini pada masa hadapan. Peserta juga memaklumkan terdapat peningkatan pengetahuan yang boleh diaplikasikan di dalam melaksanakan tugas-tugas seharian.

SXEaFAq~